Hier wat meer over mezelf.

Mijn leven lang ben ik geboeid door ieder mens zijn anders zijn en innerlijke wijsheid. De schoonheid hoe iedere mens die innerlijke wijsheid in zich heeft geeft mij de energie voor dit beroep. Hierbij zijn pijn, plezier, tevredenheid, verdriet, boosheid, angst, vreugde, liefde of wat dan ook wezenlijke onderdelen van het leven. Ze geven ons richting en kleuren het leven.

Bewegen als manier om samen te zijn, te ontspannen, bij mezelf te komen en te genieten is steeds een belangrijk onderdeel geweest in mijn leven. Ik koos ervoor om psychologie te gaan studeren. Niet meteen een bewegende job ;) Ik was enorm gefascineerd door het gegeven dat alles twee kanten heeft en hoopte daar mee te kunnen bezig zijn als ik voor psychologie koos. Deze richting heeft me een achtergrond en basis gegeven.

Gendlin en zijn manier van beschrijven en denken nam mij bij het lezen van zijn eerste woorden mee. Ik koos om cliëntgerichte en experiëntiële therapie te gaan studeren. Bij het begeleiden van mensen had ik het gevoel dat ik veel moest loslaten om echt contact te maken. Het kritisch en analytisch benaderen zoals we op de universiteit aangeleerd kregen stond ook in de weg. Wat me bijbleef is het snel naar de essentie van iets te kunnen gaan. Een scherpe blik. Het meer kritische denken maakte plaats voor een vrijer denken, aanvoelen en handelen dankzij mijn therapie opleiding. Later aangevuld met de wholebody focussing opleiding.

Verder kleurde het werken met vluchtelingen en mensen zonder papieren mijn ervaring erg. Ik leerde er dat iedereen steeds wil gezien worden in wat voor hem wezenlijk is en dat dit even belangrijk is dan een dak boven je hoofd of eten. Het deed me diep beseffen dat onze westerse kijk op leven, gezondheid één kijk is naast vele andere.

Tijdens het lesgeven in het tweede kans onderwijs kreeg ik de smaak te pakken van dingen doorgeven en mensen opleiden. Als cursistenbegeleider zocht ik mee naar talenten en mogelijkheden.

Mijn persoonlijk pad van een twintigtal jaren te mediteren, ook onder begeleiding, het dansen, het wholebody focussen en het doen van kundalini yoga maken me mee tot de mens en therapeute die ik nu ben.

Ik merk dat de kwaliteit van mijn begeleidingen nauw verbonden is met een dagelijkse zelfzorg, op mijn eigen yoga/meditatiemat en in verbinding met anderen. Ik kies er bewust voor om ruimte te laten tussen twee gesprekken en om niet te veel gesprekken na elkaar te plannen.

Daarnaast zijn het mijn man en drie kinderen die me het meest leerde in mijn leven. Ik hou van hun en ik hou van de en en en in het leven.

Ondertussen ben ik wholebody focuser in therapie en trainer. Deze manier van zijn en doen ervaarde ik als erg waardevol voor mezelf en anderen. Het doet me plezier om mensen deze manier van zijn en doen aan te leren en te zien hoe ze daar hun eigen ding mee doen. Vooral ook hoe ze leren van mekaar door te proberen en door meer en meer te komen bij wat voor hen passend is.

Een hele belangrijke rode draad doorheen mijn werken is dat ik overal waar ik kom groepjes en plaatsen creëer om ruimte te maken voor bezieling door contact met je eigen binnenkant. Ik voel dat we(en ik zelf natuurlijk ook) dit nodig hebben. Er is al voldoende “geprikkel en uitgedaag” aan de buitenkant (wat overigens ook heel leuk kan zijn).

Tijdens mijn stage waren er de relaxatie groepjes tegen spanningshoofdpijn op de PAAZ, de groep in Asmodee met Sigrid (centrum voor slachtoffers van mensenhandel), groep in de Mutsaard met Lieve, groepje voor cursisten met stress in het tweede kans onderwijs, zelfzorgdagen met Sofie, mijn groepjes ruimte voor bezieling, de levels wholebody focussen, kom op adem met kundalini yoga,…..

Naast wat ik doe met groepen begeleid ik ook individueel mensen in CEL (Centrum voor Emotionele en Lichamelijke ontwikkeling) een fijne groepspraktijk in Kessel-Lo.

De kundalini yoga opleiding laat me voor het eerst heel uitgebreid kennismaken met een holistische visie waarvan ik merk dat ze een schatkist aan rijkdom heeft, doorgegeven doorheen de eeuwen. Binnen de kundalini yoga traditie krijg je als je wil een spirituele naam. Zoals je bij de scouts een totem krijgt. Ze spreken je hierdoor met je essentie aan en stellen dat voorop. Zo kreeg ik Gian Atma Kaur. Gian betekent wijsheid en Atma betekent ziel. Iedereen kan zo een naam krijgen, het is geen select clubje.

De wijsheid in alles in mij en rondom mij erkennen maakt mij diep gelukkig. Ik ervaar ook door het te zien bij anderen en anderen daar aan te herinneren dat ze gaan stralen. Dat is waarvoor ik doe wat ik doe.

Graag bied ik ruimte voor jouw bezieling.

Saren Swinnen
Gian Atma


  • Klinisch psychologe optie volwassenen | KULeuven
  • Cliëntgericht - Experiëntieel Psychotherapeute | KULeuven
  • Lerarenopleiding | KULeuven
  • Trainer Wholebody Focusing
  • Wholebody Focuser in Therapie | The International Focusing Institute NY
  • Kundalini Yoga Leraar | Karam Kriya KRI certificated
  • Kundalini Yoga Level 2:" Mind and Meditation" | Karam Kriya KRI certificated
  • Kundalini Yoga Level 2: "Authentic relationships" | Karam Kriya KRI certificated